about me

Fotografijom se bavim od 1995. godine kada sam se počeo interesirati za klasične foto-kemijske procese i vještine te nabavio svoj prvi zrcalno refleksni foto aparat Olympus OM-1 “leica” formata sa Zuiko objektivom fiksne žarišne dužine od 50 mm.

Tokom godina usavršavanja i učenja, koje se nastavlja i uzima sve više maha, našao sam svoj medij u filmovima srednjeg formata koji pružaju kompromis između velike razlučivosti i kompaktnosti. Preferiram kamere kvadratnog formata i briljancu ocrtavanja Carl Zeiss objektiva.

Tehnički gledano, foto kemijski proces izrade fotografija koji me zanima je Lith printing, spori i zahtjevni proces koji uključuje puno istraživanja i raznolikost efekata koje daje na različitim vrstama fotopapira. Karakteriziraju ga jake pune crnine i svilenkasti, lagani i nježni svijetli tonovi; kontrastni i grubi svjetlopisi s obiljem finih tonova.

Naravno, moj interes ne staje na klasičnim fotografskim procesima. Intenzivno, kako amaterski, tako i profesionalno radim s digitalnim fotografskim i video tehnikama. Fotografiju doživljavam kao način vizualnog izričaja, a i kao reportažni medij, kako na društvenom tako i na znanstvenom nivou u ulozi fotogrametrije i ostalih tehnika.

Što se motiva tiče, volim se uhvatiti u koštac i sa studijskim kompozicijama i sa brzom reportažnom fotografijom te svime onime između. Intrigiraju me raznoliki motivi koje volim zabilježiti u boji i crno bijelom tehnikom, igrajući se svjetlom i sjenom.

Radim kao slobodni fotograf i trenutno sam zaposlen kao grafički dizajner. Moj prijašnji angažman uključuje sudjelovanje na podvodnim arheološkim istraživanjima po jadranskom moru i šire u sklopu Hrvatskog restauratorskog zavoda i Ministarstva kulture, gdje sam radio kao fotograf i video snimatelj, kako pod morem tako i iznad površine te u studijskim uvjetima.

Fotografija je od ranog djetinjstva bila nešto što je uvijek zaokupljalo moju maštu i interes. Sklonost tehnici i fotoaparatima zacrtala je moj put i omogućila mi da se izražavam kroz fotografiju i uživam u tome.

Rođen sam i odrastao u Zagrebu, moja Zemlja je okrugla.

Robert Mosković

mr2_outline
Share